Reijo Kallinen

Sauli Niinistö ja Nelson Mandela

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on syntynyt samana vuonna kuin minä. Mandela oli siis meitä 30 vuotta vanhempi. Mandela oli vankilassa 27 vuotta. Ikätoverini kanssa me emme ole joutuneet moista kärsimään.

On aivan oikein, että Niinistö osallistuu muiden valtiomiesten tavoin Mandelan muistotilaisuuteen. Hyvä näin.

On kuitenkin kysyttävä, että mikä oli Niinistön suhtautuminen Mandelaan silloin kun Mandela oli vankilassa? Haluankin kysyä, että onko kenelläkään tietoa siitä miten Niinistö otti kantaa Mandelan vankilassa oloon? Yritin  googlettamalla ottaa asiasta selvää, mutta tietoa en vain löytänyt.

Vai onko niin, ettei tätä tietoa ole edes olemassa? Asiasta tietävät voinevat kertoa mikä oli Sauli Niinistön kanta Mandelan vankilassa pitämiseen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Antti Jokinen

Taisi olla Niinistö vielä sen verran pikkutekijä, kun Mandela oli vankilassa, ettei hänen kommenteillaan olisi ollut mitään merkitystä. Ja ei ne Mandelankaan ja ANC tekememiset ihan pelkkää rauhanrakastamista ole ollut. Mutta tietenkin rauhanomaisesta siirtymisestä abartheidista hiukan "normaalinpaan" yhteiskuntaan pitää nostaa hattua Mandelalle. Vaikkakin rikollisuus ja mustien ja valkoisten väliset varallisuuserot ovat räjähtäneet sitten Mandelan valtaantulon. No nyt Mandela ja hänen auktoriteetti mustien keskuudessa on poissa. Lähitulevaisuus näyttää miten Etelä-Afrikan käy. Luulenpa, että se on Zimbabven tie.

Pekka Heliste

Ai jaa , rotusorto Etelä-Afrikassa ei ollut varallisuuseroja ?

Antti Jokinen

Onkos Helisteellä hiukan lukemisen ymmärtämisen vaikeuksia?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #5

"Vaikkakin rikollisuus ja mustien ja valkoisten väliset varallisuuserot ovat räjähtäneet sitten Mandelan valtaantulon."

kyllä sinä todistat selvästi, että varallisuuserot ovat kasvaneet rotusorron päätyttyä

Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #5

Niin mutta en missään väitä, etteikö varallisuuseroja olisi ennenkin ollut. Asiasta oli oikein mielenkiintoinen dokumetti, oliko nyt Discoverilla tai National Geographicilla. Halusin nyt vain todeta, että varallisuuserot ovat kasvaneet mustien ja valkoisten välillä. Onhan siellä tietenkin ollut onnekkaita mustiakin, kuten esim. Mandelan suku ja heidän lähipiirinsä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #7

Discover ja National Geographic ovatkin tunnettuja objektiivisuudestaan ja tietojensa oikeellisuudesta. Jälkimmäinen oli tässä taannoin hirmuhuolissaan Suomen jääkarhukannan puolesta. Molemmat edustavat tahoja jotka suhtautuivat aikoinaan apartheidiin hyvinkin hyväksyvästi. Ei siis ole ollenkaan ihmeellistä, että "löytävät" tuollaisia tuloksia.

Muualta tulevat tiedot kuvaavat pikemminkin, että uusi demokraattisempi Etelä-Afrikka ei ole yrityksistään huolimatta saanut kurottua umpeen aiempaa epätasa-arvoa mutta tasoittaa kuitenkin vaikutuksia laajemmalla mustien sosiaaliturvalla kuin aiemmin.

Sen sijaan Etelä-Afrikan kaivosteollisuuspainotteisen talouden ongelmia maailmanlaajuisissa talouskriiseissä ei voi laittaa ihonvärin piikkiin.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #7

Tuloerot ovat kasvaneet Suomessakin ja yleensä kaikkialla maailmassa, jten uutta tuossa ei ole eikä Etelä-Afrikka poikkea muista kapitalistisista.

Maailmassa 1 % kahmii yli 90 % kasvustasta

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Mitääntekemättömyyteen voi toki piiloutua kuten Jokinen tekee. Jos "pikkutekijät" eivät koskaan tee mitään, niin mikään ei muutu. Oma suhteeni Etelä-Afrikan rotusortoon tuli selväksi jo 60-luvulla. Muistan oikein hyvin kun luin Erkki Tuomiojan toimittaman kirjan "Valkoisen vallan Afrikka". Samoin muistan AKT:n järjestämän boikotin ko. maasta tuodulle ns. puolinaamarommille.
Jokisen kommentti on omituinen, mutta tyypillinen. "Vaikkakin rikollisuus ja mustien ja valkoisten väliset varallisuuserot ovat räjähtäneet sitten Mandelan valtaantulon."

Antti Jokinen

En ole lukenut Tuomiojan kirjaa mutta varmaan olisi koko Afrikalle ollut parempi, jos valkoisten järjestämä hallinto olisi säilynyt. Olisi ainakin ihmisillä siellä töitä ja ruokaa. Länsmaillakin olisi säästynyt huimia summia kehitysapurahoista ja kriisiapurahoista.

Varmaan olit Tuomiojan kanssa samaa mieltä myös 70-luvulla shaahin kukistamisesta Iranissa. Olisi ollut parempi shaahinkin vaan olla vallassa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #12
Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #15

The number of blacks that were killed by the Apartheid government is generally inflated by the ruling ANC. When they were spreading propaganda around the world during their "struggle", they rarely backed their claims up with facts, as one would imagine.

The Human Rights Commission in South Africa released statistics of all the politically motivated murders in South Africa during Apartheid, which lasted from 1948 through to 1994. The statistics speak for themselves:

Politically Motivated Murders in South Africa from 1948 to 1994:

Blacks Murdered by Blacks:

21000 people were killed in political violence during the 46 years leading up to the elections in April 1994.

14000 of these 21000 people were killed from 1990 to 1994

In the same period, 8580 black South Africans were killed by other blacks South Africans.

Another 4902 were killed by unknown forces, but it is generally assumed that these killings were black on black politically motivated murders. (necklace murders)

The ANC was responsible for mobilising black South Africans to murder other blacks who they thought were working with the Apartheid government.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #18

"Would you imagine to back your claim up with a source of reference?"

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #12

Jokinen on ainakin rehellinen. Hän on pitkästä aikaa rehellinen oikeisto/persujäärä, joka liputtaa avoimesti rotusorron ja diktatuurin puolesta. Valkoisten hallinto kukistui omaan mahdottomuuteensa. Samoin kävi Persian shaahille. Ei auttanut edes se, että Amerikka oli aikoinaan nostanut hänet hallitsijaksi, kun laillisesti valittu pääministeri oli saatu murhattua.
Olen erittäin tyytyväinen siitä, että olin tuolloin Tuomiojan kanssa samaa mieltä.

Pekka Nieminen

Voi jukra! Oliko Pyhä Mandela maailman ensimmäinen mielipiteidensä takia vankilaan joutunut jota pitää nyt niin saamarin perusteellisesti palvoa että kaiken maailman vieraiden mielipiteetkin pitää kaivella esille jostain asiasta? Jos näin on niin miksi hemmetissä Mandelan terroristisympatioita ei kaivella. Tai kansanmurhan ihannointia. Tai Etelä-Afrikan nousua maailman johtavaksi lapsiraiskausnmaaksi.

https://www.youtube.com/watch?v=fcOXqFQw2hc

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

No joo, tuota persupropgkandaa olin jo odottanutkin.

Pekka Heliste

Mandela ja valkoinen toveri lauloivat vanhan ANC taistelulaulun

Kannattaa katsoa pätkä ,kun mukana on haastattelu laulun jälkeen

https://www.youtube.com/watch?v=NKiePbTcAfY

Mandela persuti itsenäisyyden jälkeen totuuskomission,joka tutki molempien osapuolten tekoja ja toi niitä julkisuuteen ja rakensi anteeksiannon molemmin puolin.

Eli Mandelankin teot kaivettiin esiin.Tosin hän oli niin pitkään vankilassa, ettei kerennyt paljoa väkivaltaa tehdä tai lietsoa

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Pekka. Minulla oli ilo ja kunnia tuntea yksi totuuskomission jäsen. Hän oli edesmennyt Matti Wuori.
http://www.youtube.com/watch?v=AgcTvoWjZJU

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Tai kansanmurhan ihannointia" Ollaampa sitä eksyksissä. Etelä-Afrikan isenäisyysprosessissa oli kaikki eväät sisällisotaan, Mandelan persoonaan henkilöityi se, ettei näin tapahtunut ja sitä muu maailma arvostaa ja syystä ja siksi juuri nyt muistotilaisuudessa sadan maan johtajat ovat paikalla.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Ei sille mitään voi Arto, että nämä niemiset ovat aina keskuudessa. Ilo on kokonaan meidän puolellamme kun voimme nauraa heidän hölmöilylleen.

Antti Jokinen

Niinkuin minä jo edellä mainitsin, siitä kunnia Mandelalle. Mutta mitenkähän tulee käymään nyt, kun Mandelan auktoritetti mustien keskuudesta on poissa?

Katselin muuten muistojuhlien alkua, kun "tähtivieraat" saapuivat. Hiukan kaaoottiselta jo vaikutti.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jokinen, paikalla on 80.000 ihmistä, kyllä se suomalaisen silmissä hieman kaaoottiselta näyttääkin, samalta, kun olin katsomassa Manu:n kotiottelua, katsojia 72.000.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Juu, aika kaoottista oli myös Buenos Airesin stadionilla kun olin katsomassa Boca juniorsin ja Quilmesin välistä loppuottelua.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Joillakin tuntuu olevan vielä asenne tallella kuin buurilla Johannesburgista: http://www.maxilyrics.com/freud-marx-engels-%26-ju....

Niinistö on puolueensa poika ja muistelen Kokoomuksen olleen hyvinkin erilaisia apartheid-politiikkaa vastustaneita pakotteita vastaan. Tuntuu siis jotenkin niljakkaalta Niinistön niinkuin niin monen muunkin pisteiden keruu Mandelan muiston avulla. Netanjahu sentään älysi jäädä pois kun sai hyvän (teko-)syyn.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Valkoisen vallan yksi pääaseistaja oli Israel.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Oliko Winnie kutsuvieraitten joukossa? Jos ei, varmasti valmentamassa sitä junioriporukkaa, jolta vähän lipesi ote kentän ulkopuolella.

Toimituksen poiminnat