Reijo Kallinen

Henkilökortin hakemisen vaikeus

Hain itselleni henkilökortin, aiemmin sitä kutsuttiin henkilöllisyystodistukseksi. Valokuvaamo lähetti kuvan poliisilaitokselle ja täytin hakemuksen netissä. Tähän asti kaikki meni hyvin. Sitten alkoi tapahtua. Poliisista tuli ilmoitus, että henkilökortti on haettavissa paikalliselta R-kioskilta. Otin passin mukaan varmuuden vuoksi. Se oli tuiki tarpeellinen. Minun tuli todistaa henkilöllisyyteni hakiessani uutta henkilökorttia! Ilman tuota en olisi saanut tätä asiakirjaa.

Kortti oli kioskin lukitussa lootassa ja sen avaamista tuli odottaa kolme minuuttia. Turvallisuus asia, ymmärretään. Kallisarvoinen, viisi vuotta voimassa oleva virallinen asiakirja oli suljetussa kuoressa ja sen sain kuittausta vastaan mukaani.

Mikä tässä oli sitten niin vaikea asia? Sain siis henkilökortin joka toimii kaikissa EU-maissa todisteen, että minä olen todellakin minä! Kuitenkin kysyn, että miksi tämä saadaan niin vaikeaksi? Kun kerran tätä todistusta säilytetään kassakaapissa niin miksi ei voida toimia siten, että tuolla todistuksella voidaan todeta, että Reijo K. on todellakin hakemassa itselleen kuuluvaa todistusta.

Mielestäni tämä alkoi muistuttaa Eduard Uspenskin Fedja-setä, kissa ja koira nimisen kirjan hullunhauskaa tapahtumaa. Kirja on ilmestynyt Neuvostoliiton aikana, ja poliittista järjestelmää tuntuu edustavan posteljooni Petshkin. Hän on virkaintoinen posteljooni, joka mm. vaatii "todistuksia", jotta saa toimittaa paketin perille (vaikka vallan hyvin tuntee vastaanottajan), hän vakoilee ja tärkeilee ja yrittää huiputtaa Fedja-sedän talonväkeä, mutta joutuukin itse huiputetuksi ja pilkan kohteeksi. Tällä en kuitenkaan arvostele ärrän väkeä, mutta kysyn tämän toiminnan järkevyyden perään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minulla oli ongelmana se, että en omistanut kuin kuvallisen kela-kortin ryhtyessäni hakemaan ajokorttia kadonneen tilalle.
Siis kuvallista kela-korttia ei edes haluttu nähdä poliisilaitoksella kun hain ajokorttia, vaan minut tunnistettiin tietyillä kysymyksillä. Sitten ongelmaksi tuli, että kuinka saan ajokortin lunastettua R-kioskilta kun minulla ei ole virallista todistusta henkilöllisyydestäni. No asia tehtiin niin, että ajokortti lähettiin poliisilaitokselle ja tuolla sitten minut ajokortilla tunnistettiin. Noinhan voitaisiin R-kioskillakin tehdä mutta olisikohan jokin laki estämässä asian.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mieti vähän mikä ero on poliisilla ja kioskin myyjällä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #32

Minultako kysyt? Mitä varten rupeaisin sulle selittämän.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #35

Mistä tiedät, etten ole poliisi tai kioskin myyjä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Henkilökorttilaki

11 §

Hakijan tunnistaminen ja henkilöllisyyden todentaminen

Henkilökortin myöntämisen edellytyksenä on, että hakija on tunnistettu ja hänen henkilöllisyytensä on luotettavasti todennettu.

Hakijan on henkilökorttia hakiessaan esitettävä voimassa oleva henkilöllisyyttä osoittava asiakirja. Jos hakijalla ei ole esittää tällaista asiakirjaa, henkilökortin myöntävä viranomainen tunnistaa hakijan ja todentaa tämän henkilöllisyyden.

Lainaus päättyy.

Eli mistä se viranomainen sinne R-kioskille saadaan? Ei mistään. Kortti kai palautuu poliisille ja sen voi hakea sieltä viranomaisen tunnistamisen jälkeen.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Nahkamäelle vastausta. Ärrällä oli minut minuksi todentava asiakirja. Kerroinko asian liian vaikeaksi?
En minä viranomaista kioskille kaivannut. Henkilökorttiani minä kaipasin.
Yksinkertainen keino olisi se, että tuo henkilökortti olisi avatussa kuoressa ärrän kassakaapissa.
Pilaillaan nyt hieman, kuka haluaa esiintyä minun lärvilläni itseni lisäksi?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minulle ainakin ihan selkeä selvitys ja tärkeä muistutus, että ei pyydä mihinkään kioskiin toimittamaan, vaan hakee sieltä mistä ennenkin.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Pilaillaan nyt hieman, kuka haluaa esiintyä minun lärvilläni itseni lisäksi?"

Se henkilöllisyyden todistaminen on yksi vaihe sitä prosessia, jolla pyritään estämään henkilöä esiintymästä omalla lärvillään Reijo Kallisena vaikka hän todellisuudessa on joku aivan muu henkilö. Identiteettivarkaus voi olla todella hankala juttu uhrin kannalta. Rahanpesu, muu rikollisuus ja terrorismi sujuvat helpommin varastetulla identiteetillä.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #12

Minä todistin itseäni kolme vuotta vanhalla passilla. Lärvini oli tuolloin turpeampi. Olen pudottanut painoani kolmessa vuodessa 25 kiloa. Sen näkee naamasta, Junnu Vainiota lainaten.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #14

Siitä mielipahasta kun sai vaivatta henkilökorttinsa passilla vaikka ei edes näytä passikuvaltaan, voisikin tehdä uuden blogin.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #21

Salonen on väärässä. En minä mieltäni pahoittanut,arvostelin vain kankeata byrokratiaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #26

Kelle tahansako jakelet henkilötunnustasi? Olisihan se sutjakkaa joillekin.
Minä en sellaista tietoa laittaisi edes paperikeräykseen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Voisi se avattu kuorikin jotain turvallisuusriskejä aiheuttaa. Voiko biotunnisteen vaihtaa? Ainakin henkilötunnuksen olisi helppo napata.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Henkilökortin hakemisen vaikeus"

Kiitos ansiokkaasta hakuprosessin kuvauksesta. Voisitko myös vastata tuohon otsikkoosi. Mikä tässä henkilökortin hakemisessa oli vaikeata?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eikö tuohon selityksenä käy se, kun tuo noudettavissa oleva henkilökortti on ainoa henkilöllisyyden osoittaja R-kioskilla. Kaikki muut ovat vanhentuneet (passi henkilökortti).

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tuleehan siitä monenlaista ongelmaa jos ei omista mitään dokumenttia jolla henkilöllisyytensä voisi todistaa. Eihän postista tai Ärrältä mitään muutakaan lähetystä saa mukaansa ellei pysty todistamaan henkilöllisyyttään. Kannattaako tästä sitten syyttää kuin itseään, jos ei ole?

Blogistin tapauksessa se vaikeus oli ilmeisesti siinä, että vastaanottajan piti todistaa että lähetys on tarkoitettu nimenomaan hänelle ennen lähetyksen luovuttamista. Tässä tapauksessa siis, näyttää passinsa.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #6

Monenmoista ongelmaa siitä voi tulla. Esimerkiksi äänioikeus saattaa mennä, kun ei ole todistusta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Tais kelvata viime vaaleissa vanhentunut passi mukisematta.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #15

Mä oon muuten käynnyt muutamat vaalit läpi vanhentuneella passilla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #8

Eikö sosialistitunnuksen muistaminen vaalipaikalla riitä, minulla riitti kuvallinen kelakortti.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Jotta sain tuon todistuksen jolla voin todistaa henkilöllisyyteni, niin minun piti todistaa henkilöllisyyteni.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hyvä kun varoitettiin. Minulla ei ole enää mitään voimassa olevaa henkilötodistusta kun passi ja ajokortti ovat vanhentuneet. Toiseen pankkiinkaan jossa on tili en saa nettitunnuksia. Nyt olen miettinyt kumman kannattaisi hankkia kun nykyisin niin passi kun henkkarikin on voimassa vain viisi vuotta. Mitään pitkiä matkoja tuskin enää tule tehtyä, mutta haaveilen itärajan ylittämisestä. Se henkilötodistus on kai pienempi ja siten kätevämpi? Valinnan vaikeus näinkin pienellä muuttujamäärällä. Uuden puhelimen hankinta lykkääntyy vuosikaupalla kun vaihtoehtoja on tuhansia. Apuvaa!

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Jos menet Venäjälle niin silloin tarvitset voimassa olevan passin ja viisumin.
Passien voimassa olo viideksi vuodeksi tehtiin aika kierosti. Se alkoi maksamaan saman kuin aiempi kymmenen vuotta voimassa ollut passi. Hienosti tämä asia selvitettiin EU:n määräykseksi. Vaikka ei EU tuollaista hinnoittelua määrää. Voimassa olon pituuteen sillä on kuitenkin vaikutusta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kai kustannuksetkin ovat lisäntyneet biometriikan myötä ja mitä kaikkia muita turvavarmisteita lie? Mutta viisi vuotta on niin kovin lyhyt aika tässä iässä.
Onko se henkilötodistus kätevämpi? Eiks se on melkeinyhtä kallis kuin passi?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Hyvin on EU-maissa kelvannut Eestin myöntämä oleskelulupatodistus tähänsaakka-

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

#17

Yllätys, henkilökortti näyttää olevan kalliimpi kuin passi, vaikka luulisi päin vastoin. Johtunee Väestörekisterin maksusta.

https://www.poliisi.fi/luvat/palveluhinnasto_ja_ma...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Yhteismyöntö! On se kuitenkin aika tyyris kylkiäinen. Kaiketi se passikin riittää, aika harvoin joutuu henkilöllisyytään todistamaan. Jotkut ehkä tarvitsevat.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Jos kirjeet olisi avonaisena ärrällä niin kuka tahansa voisi mennä ja sanoa myyjälle, että katopas sieltä minun näköinen todistus - pitäisi lähteä ulkomaille tms. Minusta on hyvä, että kontrolli pelaa.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Asiakirjat säilytetään kassakaapissa. Ei niitä pidetä mitenkään avonaisissa tiloissa. Passinhakijan täytyy tietää edes oma nimensä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vois olla kioskilikalle hyvä sivubisnes kurkata ja kaupata jollekin kaverille. Nykyisinhän tehtaillaan petoksia pelkkien henkilötunnusten avulla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Saako sen kuvan samalla omallekin koneelle?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Vastaan molempiin kysymyksiisi.

"Vois olla kioskilikalle hyvä sivubisnes kurkata ja kaupata jollekin kaverille. Nykyisinhän tehtaillaan petoksia pelkkien henkilötunnusten avulla."
Tuo on kyllä varsin teoreettinen juttu. Kyllä suljetut kirjeet ja paketit voi myös varastaa. Kirjekuoressa ei ollut lähettäjän nimeä tai mainintaa sisällöstä.

"Saako sen kuvan samalla omallekin koneelle?"
Ei minulta ainakaan kysytty, että haluanko tuon kuvan itselleni. Oletan, että sen saa vain poliisi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kansaivälisen autonajokortinhan sai ennen R-kioskilta, oli suosittu suomalaisille Espaniassa oleville rattijuopoille.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #31

Kansainvälisen ajokortin saa autoliitto.fi sivujen kautta. Tuon saaminen edellyttää, että hakijalla on voimassaoleva Suomesta saatu ajokortti. Ulkomailla asuva tyttäreni voi ajaa nykyisen kotimaansa myöntämällä ajokortilla autoa myös Suomessa.
Ei tämä vaikeata ole. Eikä R-kioski niitä ole koskaan myöntänyt. Remeksen kirjoitus oli huolimaton.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mutta etkö juuri ehdottanut että henkilötodistukset toimitettaisiin avoimissa kuorissa. Eihän lähetyksiä silloin tarttisi varastaa. Sen kun kurkkaisi vaan ja kirjoittaisi muistiin.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Uskokaa nyt vihdoinkin, että passit tai henkkarit eivät ole hyllytavarana R-kioskeissa kaikkien saatavilla. Läheisellä ärrällä on nämä ovat lukitussa tilassa. Kuten alussa kirjoitin, niin lukko avautui kolmen minuutin viiveellä siitä kun sitä haluttiin avata. Ei edes postimerkit ole iltislehtien vieressä, kuten ei ole tupakkatuotteetkaan. Keppanan ostajilta katsotaan, että ikä riittää.
Mikä tässä on niin vaikeata ymmärtää?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kaiketi siellä voi olla yli kolmen minutin hiljaisia hetkiä, mutta ehkä joku turvakamerakin valvoo, ettei myyjä mene omia aikojaan katsomaan avoimien kuorien sisältöä. En todellakaan ole perehtynyt kioskien kassakaappeihin mutta ymmärrän sen että poliisi laittaa arvokkaat dokumentit postiin, tai miten lie kuskataan, suljetuissa kuorissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Viime päivinä on kovasti puhuttu kaksoiskansalaisudesta.

Tässä alkaa näyttää mahdolliselta, että joku rehti suomalainenkin voi yllättäen tipahtaa ilman henkilökorttia kansalaisuudettomaksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Se vaara on olemassa, mutta tuskin multa poliisi tulee pyytään tunnistusta, korkeintaan välttäkseen syrjintasyyttelyä. Kelakorttikin kelpaisi, luulisin.

Toimituksen poiminnat